Frugtplantagen på Laubjergs Planteskole

Æbleplukning i frugtplantagen ved Vesterhavsmost

Frugtplantagen i vestjylland

Ved Ringkøbing tæt på Vesterhavet startede vores frugtplantage med frugt og bær i 1981.

Vi startede med solbær, hyld, æbler, blåbær og ribs. I en periode har næsten alt frugt været væk

I 2013 Bestemte vi at starte igen med Æbler, Pære, Blommer, Hyld, Hindbær og Valnødder. Plantningen af træer startede i 2014.

i dag er der 6ha æbler, 1ha med pære og mindre stykker med blommer, hyld, hindbær.

Frugtplantagen levere frugt til Vesterhavsmost, som bearbejder og produktudvikler på frugten.

Alle vores produkter bliver lavet af frugt, dyrket i vores egen æbleplantage. Æble plantagen ligger lige ved siden af mosteriet og Laubjergs Rosenhave.



Foråsbille i Laubjergs Frugtplantage & Vesterhavsmost

Frugtavl i vestjylland

Der er ikke tradition for at dyrke frugt så tæt på Vesterhavet som vi bor. Oprindeligt var området hærget af sandstorme og stormfloder,
Men lige siden stenaldermenneskerne blev jorddyrkere for 4000år har jordbrug været vestjyllands hovederhverv.
Kong Christian IV gav en forordning i 1600 tallet. Bønderne skulle plante læ, frugttræer og humle. Det mislykkedes totalt, men i dag er sandflugten stoppet og læhegnene er etableret.
Nu er det muligt at dyrke frugtavl tæt på Vesterhavet.
Jordbunden hos os er udviklet flodaflejringer, aflejret under de sidste istider. Jorderne er sandede og vel drænede, og har samtidig begrænset vand- og næringsstof-forsyning, egenskaber som forstærker smagsstofferne i æblerne. Der er gode mikro-klimatiske forhold i plantagen, idet terrænet hælder svagt mod sydvest. Dette giver højere solindstråling og samtidigt fremmer hældningen, at kold morgenluft glider væk, så frostskader om foråret mindskes.
Luft foto af frugtplantage ved Vesterhavsmost

Luft foto af frugtplantagen

Et luftfoto af hele frugtplantagen fra tidlig forår. Her venter vi spændt på årets høst. I baggrunden ses en af Danmarks største Vindmølleparker i beliggende i Hjortmose. Vi benytter os af vedvarende energi kilder i vores produktion.

Hylde buske i blomst i frugtplantage

Hyld i frugtplantagen

Vi dyrker to slags hyld i marken. En almindelig hvid hyld og en rød hyld. 
Idag bliver blomsterne brugt til vores hyldeblomst likør.

Valnødde plantagen

Vi plantede de første podede valnødder i 2015, som en forsøgsmark med 16 valnøddesorter. 

Idag har vi udvalgt nogle sorter og vores samlede areal er på 7ha med ca. 1400 podede valnøddetræer.

Valnødder er hjemmehørende i Sydeuropa og Orienten, vi kender alle poser med Valnødder fra Grenoble. Her i Danmark har vi kendt Valnøddetræet fra slutningen af 1300-t og måske helt tilbage fra romersk jernalder. i 1500-t blev valnødder plantet ved klostre og slotte. En egentlig kommercielt produktion har der aldrig været i Danmark.

Valnødder har gennem århundrede haft store anvendelses muligheder, og i dag ved vi, at spiser man nødder mindsker det risikoen for hjerte kar sygsomme væsentlig.

I de gode gamle dage, sagde man at kogte grønne blade fordriver kålorm og andre skadedyr på kulturplanter. Der er muligvis noget om det, da man i dag i Moldavien planter blommer i rækker mellem valnødderne for så for blommerne ikke lus.

Etableringsstøtte til Laubjergs Planteskole ApS

Etableringsstøtte til unge landbrugere skal sikre generationsskifte i Laubjergs Planteskole ApS

Målet med projektet er at der i 2024 bliver lavet generationsskifte i Laubjergs Planteskole. Hvilket skal sikre virksomheden i fremtiden.
Formålet med støtten er at styrke unge landbrugere og gartneres mulighed for en succesfuld etablering. Etableringsstøtte til unge landbrugere er en del af den danske CAP-plan og er finansieret af EU.