Læggekartofler

Læggekartofler er en vigtig ting i køkkenhaven, de tidlige kartofler er noget mange drømmer om. Vi anbefaler at man har flere forskellige kartoffel knolde. Nogle tidlige kartoffel sorter - nogle middeltidlige - nogle salatsorter eller asparges kartofler, de holder sig faste - og glem ikke de middeltidlige specialsorter som f.eks Royal der er den absolut bedste til kartoffelbåde, mos og Pomme Frites. Kartoflerne bliver en større succes, når man har mange forskellige. Kartoflerne er en stensikre, når der serveres rød eller blå mos eller kartoffelbåde til børnefødselsdagen eller til voksne der har brug for kulør på måltidet.
Læggekartofler / sættekartofler forspires i februar-marts måned i et lyst sted. 10-15°C er en god temperatur. Kartoffel knolde lægges i en flad kasse med lidt jord/spagnum. Fugten fra jorden er med til at holde kartoflerne friske. Man kan også bruge tomme æggebakker.
Årene er sjældent ens derfor er det jordens temperatur, der afgør hvornår man kan plante de forspirede kartofler. Hvis man vil tyvstarte sæsonen, kan man overdække jorden med klar plastic. Plasten hjælper med at holde på varmen i det tidlige forår. 
Man kan også sætte kartofler i store potter og lade dem få ekstra varme i drivhuset. Husk at sætte hver kartoffel i den nederste 1/3 af potten.
De tidlige læggekartofler sættes i slutningen af marts. De middeltidlig læggekartofler og sene læggekartofler kan sagtens plantes i løbet af april måned. Læg kartoflerne i 10 cm dybde med spirerne opad. Læg dem med 30cm afstand og omkring 50cm mellem kartoffel rækkerne. 
Når kartofler spirer i jorden, hypper man jord op omkring dem, så de nye kartofler ikke får lys og bliver grønne. Dette gøres af flere omgange. 
Den nye sæson for læggekartofler starter sidst i Januar 2021. Men du kan forudbestille nu.