Stort udvalg i haveplanter

Frø, løg og kartofler aktuelle netop nu

Hurtig pakke levering med GLS

Planter sendes som pakke eller på palle

Læggekartofler

Nu nærmer foråret sig og vi har lægge kartofler i butikken.

Som noget nyt er det muligt at købe kartoflerne online og få dem tilsendt :-)

 

Forspiring: Fra marts måned forspires kartoffelknolde i et lyst rum, og vil, med en temperatur på ca. 10 – 15°C efter ca. tre uger, have fine spirer.

Drys et lag fugtig sphagnum i en flad kasse og læg knoldene side om side. Fugten er med til at holde knoldene saftspændte. Alternativt kan tomme æggebakker også snildt bruges.

 

Opvarmning af jorden: Vejrmæssigt er årene sjældent ens, og foråret, som vi længes efter, lader ofte vente på sig. Det gælder især jordens temperatur, som efter frosne uger har svært ved at få kulden rystet af sig. Du kan med fordel dække jorden, hvor kartoflerne skal lægges, med et lag klar plast ca. to uger før, du vil lægge knoldene. Plasten er med til at holde på varmen og fremme indstrålingen fra forårssolen. Er det stadig koldt, når du har lagt knoldene, kan plasten lægges på stykket igen. HUSK at fjerne plasten, så snart de første grønne kartoffeltoppe bryder jordskorpen.

 

Lægning: De tidligste sætte kartofler kan komme i jorden allerede fra slutningen af marts måned, mens de middeltidlige og sene sorter først behøver at blive lagt i løbet af april måned. Træk en snor og læg knoldene i 10 cm dybde med de flotte spirer opad. Afstanden mellem knoldene skal være 30 cm. Naborækken skal være ca. 50 cm væk.

 

Hypning: Når kartofler bliver eksponeret for lys, bliver de grønne. Grønne kartofler må ikke spises – de er giftige. Læg derfor altid knoldene i en god dybde og hyp efter med løs jord.

 

Opgravning: Knolden vi lagde først på foråret har dannet en grøn top og samtidig formeret sig i jorden med et væld af små rodstængler (navlesnore), hvorpå der sidder en ny kartoffel. Jo længere tid de får lov at vokse, des større bliver de. Hvornår er de så klar til høst? En tommelfingerregel siger, at knoldene er ”færdige”, når den grønne plante blomstrer. Det kan vi ikke altid vente på, så du kan teste ved at grave en plante op og vurdere, om det er tid til høst, eller om du bare vil spise kartoflerne, mens de er meget små.

 

VIDSTE DU AT: Kartoffelsygdomme kan undgås ved at dyrke kartofler et nyt sted hvert år. Når du dyrker dine egne kartofler, kan du få spændende kartofler, som man ikke kan købe.